Składniki:

  • różyczki brokuła z 1 małej główki, oczyczone
  • 250 g ciasta francuskiego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 – 70 g sera żółtego, startego na dużych oczkach tarki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 jajo
  • 30 g kabanosa albo szynki, pokrojnego drobno
  • pieprz, przyprawy i zioła
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Kwiaty brokuła gotuję w osolonej i osłodzonej wodzie 2 -3 minuty. Odecedzam.
  2. W miscie mieszam śmietanę, ser i jajo, dodaję też cebulę, czosnek i wszystko przyprawiam dla smaku.
  3. Ciasto francuskie rozkładam na papierze do pieczenia, który wcześniej ułożyłem na formie.  Rozgrzewam piec do 180’C.
  4. Formę z samym tylko spodem wkładam do pieca na około 10 – 15 minut, by się podpiekł. Aby choć trochę uniknąć powstania gór można ciasto nakłuć widelcem.
  5. Podpieczony spód wyjmuję z pieca i nakładam składniki: najpierw brokuły, potem masę serowo-śmietanowo-jajeczną, a na wierz odrobinę szynki i ziół.
  6. Formę z tartą wkładam do nagrzanego do 180’C pieca. Piekę do 25 minut.