Tarta sernik, to pomysł na pyszny sernik przypominający w smaku kołacze. Przepis prosty i szybki w wykonaniu. Ilość składników starcza na dwie tarty. Jeśli chcesz wykonać jedną, proponuję zrobić z połowy składników.

Składniki:
– 1kg sera twarogowego – nie homogenizowanego
– 200g białej czekolady
– 4 jajka
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1,5 szklanki cukru
– 3 łyżki wody
– 10g cukru waniliowego

Przygotowanie:
– czekolady pokruszyć, rozpuścić z trzema łyżkami wody, pozostawić do wystygnięcia
– ser zmiksować z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym
– dodać mąkę i ponownie zmiksować
– następnie do masy dodać jajka i kolejny raz zmiksować, aż powstanie jednolita masa
– gdy czekolady wystygną (należy uważać żeby nie zastygły), dodać do masy serowej i zmiksować
– podzielić masę na dwie części, przelać obie do foremek na tarty (dwie masy do dwóch osobnych foremek)
– piec w 200 stopniach we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut
– pozostawić tarty do wystygnięcia na całą noc (można włożyć do lodówki)