SKŁADNIKI:

na ciasto

– pół kostki masła

– 2 szklanki mąki

– sól

– odrobina zimnej wody

 

farsz

– 100 gr wędzonego łososia

– jeden brokuł

– czerwona papryka

– śmietana

– sos pomidorowy

– 2 jajka

– przyprawa do ryb

 

PRZYGOTOWANIE

1. Do mąki dodajemy pokrojone masło, dodajemy szczyptę soli i odrobinę wody. Wyrabiamy ciasto.
Owijamy je w torebkę foliową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. Umyte i podzielone na różyczki brokuły gotujemy w osolonej wodzie.

3. Kroimy paprykę w paski lub kostkę.

4. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i posypujemy przyprawą do ryb.

5. Do miski wlewamy śmietanę i sos pomidorowy. Wbijamy dwa jajka
i roztrzepujemy widelcem.

6. Rozwałkowujemy ciasto i układamy na formie do tarty obcinając wystające części. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 220º.

7. Układamy brokuła, łososia i paprykę na cieście, polewamy całość przygotowanym sosem.

8. Pieczemy 30 minut.