Składniki:

ciasto:

– 5 jajek (same żółtka)

– 3 szklanki mąki

– 1 kostka masła (użyłam Palmy)

– 1/2 szklanki cukru

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

środek:

– 4 duże jabłka

– 1 cukier waniliowy

– 2 łyżki cynamonu

– 2 łyżki cukru

wierzch:

– 4 łyżki mleka

– szczypta cukru do posypania

Przygotowanie:

Wysypujemy mąkę, cukier i proszek na stół, siekamy nożem z masłem, wbijamy żółtka, ucieramy na jednolitą masę, formujemy wałek i wkładamy ciasto na ok. 30 min do zamrażarki, żeby je wychłodzić. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę, posypujemy je cynamonem i cukrami, dokładnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 2 części. Jedną wykładamy formę do tarty, drugą rozwałkowujemy. Na pierwszej warstwie układamy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym ciastem. Wierzch  smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 st. ok 40 min. Można dodać bitą śmietanę do dekoracji