Tarta czekoladowa to pomysł na świetny deser bez pieczenia. Polecam tartę gdyż jest naprawdę pyszna.

Składniki:
– 200g herbatników
– 1 kostka masła
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżeczki żelatyny
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 2 jajka
– 225g czekolady (100g czekolady gorzkiej i 125g czekolady mlecznej)
– 10g cukru waniliowego
– 150ml śmietany 30%

Przygotowanie:
– herbatniki pokruszyć, dodać masło i wyrobić ciasto
– ułożyć ciasto na formie do tarty
– mleko wlać do dużej miski, dodać żelatynę i odstawić na 2 minuty, aż żelatyna się namoczy
– ustawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą, dodać mleko, pokruszoną czekoladę, żółtka, połowę cukru pudru i cały cukier waniliowy
– mieszać co chwilę, aż do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady
– zdjąć z nad garnka i ubijać do uzyskania jednolitej masy, przykryć miskę folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut
– śmietanę ubić na sztywno, wymieszać delikatnie łyżką z czekoladą
– białka ubić na sztywno i także wymieszać łyżką delikatnie z masą
– wylać masę na spód tarty i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny