Składniki:

1 kg młodych ziemniaków
3 łyżki oleju
0,20 litra gęstego jogurtu (np. greckiego)
2 łyżki słodkiego sosu chilli
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, większe przekroić na pól, mniejsze zostawić w całości. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej ziemniaki, polać olejem, posypać zmieloną słodką papryką i solą. Zapiekać około 35-40 minut. Jogurt przełożyć do miseczki, wymieszać z słodkim sosem chilli, dodać łyżkę soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Gorące ziemniaki przełożyć do głębokiego talerza, podawać z sosem jogurtowym. Dla amatorów bardziej ostrych smaków, przed pieczeniem ziemniaki można posypać pieprzem cayenne lub płatkami chilli.