Składniki:

  • makaron tagliatelle (400g)
  • 200g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek, pietruszka
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • krem truflowy (1-2 łyżki)
  • garść migdałów i orzeszków pinii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Grubo posiekać migdały, a następnie połączyć z orzeszkami pinii i wrzucić na kilka minut na patelnię aby się zarumieniły. Oczyścić pieczarki i opłukać w wodzie. Przeciąć na pół wzdłuż, a następnie w plasterki o grubości 3-4 mm. W dużym garnku podgrzać 6 łyżek oliwy z czosnkiem i odrobiną posiekanej natki pietruszki i smażyć przez kilka minut. Zwiększyć ogień i wrzucić grzyby. Po zarumienieniu pieczarek dolać białe wino. Pozostawić do odparowania, a następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, ewentualnie można dodać trochę bulionu warzywnego. Po ugotowaniu doprawić solą  i pieprzem.
Ugotować makaron al dente, odcedzić i dodać do garnka z sosem i grzybami. Dodaj pietruszkę, krem truflowy aby delikatnie i równomiernie pokrył makaron ale aby smak był niezbyt intensywny. Posyp przed podaniem świeżo zmielonym białym pieprzem i prażonymi orzechami.