Składniki:

1 kg wędzonej szynki
20 dag kiełbasy
Mała cebula
Pół szklanki zielonej pietruszki
Pół łyżeczki majeranku
Pół łyżeczki tymianku
1 jajko
1 łyżka oleju
Sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie: W szynce zrobić otwór o przekroju 3 centymetry długim ostrym nożem. Wycięte mięso zmielić z kiełbasą, zmieszać z obraną i pokrojoną drobno cebulą, łyżką posiekanej natki, ziołami i jajkiem. Wyrobić na gładką masę, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Łyżką nabierać farsz i wkładać w dziurę w szynce Szynkę posmarować olejem, posypać papryką. Otwór przykryć kawałkiem filii aluminiowej żeby farsz się nie wydostał. Mięso włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i upiec w temperaturze 200 stopni (45 minut). Pod koniec pieczenia posypać natką pietruszki. Podawać pokrojone w plastry na gorąco z ziemniakami lub na zimno z pieczywem.