0.5 kg filetów z kurczaka
1 łyżeczka kurkumy
szczypta ostrej papryki
pół łyżeczki zmielonego kminu
pół łyżeczki zmielonej kolendry
pęczek małych cebulek
2 beztłuszczowe jogurty
pół cytryny
sól, pieprz

Filety z kurczaka pokroić na kawałki i włożyć do głębokiego naczynia. Dodać jogurt i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki aby się przegryzło na ok 2h. Następnie odlać marynatę i nabić kawałki kurczaka na przemian z ćwiartkami cebuli na drewniane patyczki do szaszłyków, doprawić solą i pieprzem. Piec 10min na grillu.
W tym czasie obrać i posiekać 2 cebulki, następnie przyrumienić na teflonowej patelni na wolnym ogniu. Zalać ja marynatą i delikatnie podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec skropić sokiem z cytryny. Podawać szaszłyki z przygotowanym sosem.