SKŁADNIKI

Cia­sto:

150 g mąki pszen­nej
1/2 łyżeczki proszku do pie­cze­nia
40 g cukru
75 g zim­nego masła
3 żółtka (białka zosta­wić do bezy)
1 łyżka cukru wani­li­no­wego
1/2 łyżeczki cyna­monu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Do misy malak­sera prze­siać mąkę. Dodać pro­szek do pie­cze­nia, cukier, przy­prawy i pokro­jone w kawa­łeczki masło. Mie­szać do uzy­ska­nia okrusz­ków cia­sta. Następ­nie dodać żółtka i mie­szać do połą­cze­nia skład­ni­ków.
Cia­sto wło­żyć do lodówki.

Jabłka:

1 kg jabłek
cukier do smaku
sok z 1 cytryny

Jabłka obrać, usu­nąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Sma­żyć w garnku z cukrem i sokiem z cytryny aż jabłka zaczną się roz­pa­dać.
Pie­kar­nik nagrzać do 180 st. C.
Tor­tow­nicę o ok. 25 cm śred­nicy wyło­żyć papie­rem do pie­cze­nia. Roz­wał­ko­wać cia­sto na dnie i ok. 1,5 cm brzegu. Podziur­ko­wać spód i wyło­żyć jabłka. Piec przez 25 minut.
5 minut przed cza­sem przy­go­to­wać bezę.

Beza:

3 białka
150 g cukru drob­nego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić mik­se­rem na sztywną pianę. Doda­wać por­cjami cukier cały czas ubi­ja­jąc. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

Wycią­gnąć cia­sto z pie­kar­nika i wyło­żyć bezę. Wsta­wić do pie­kar­nika jesz­cze na 20 minut.