Składniki:

– 5 dużych jabłek

– 5 jajek

– 2,5 szklanki mąki

– 1 szklanka oleju

– 1 szklanka cukru

– 1 cukier waniliowy

– 2 czubate łyżeczki cynamonu

– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– płaska łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 szklanka orzechów włoskich

– 1 szklanka rodzynek

Przyrządzanie:

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy obydwa cukry i ubijamy na pianę. Dodajemy stopniowo olej i mąkę cały czas miksując, wsypujemy proszek do pieczenia i sodę, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy całość na blachę. Pieczemy w temperaturze 170 st. 45-50 minut, do suchego patyczka. Smacznego