Składniki:
5 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąi pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag margaryny,1 kg jabłek, 1 kisiel cytrynowy, 3 łyżki cukru, cukier puder.

Jabłka obrać i pokroić je w plasterki. Smarzyćz cukrem około 15 minut. Ostudzić dodać kisiel w proszku i bardzo dokładnie wymieszać.Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystk orazem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowana tłuszczem blache i wstawić do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni na 20 min. na podpieczone ciasto dać jabłka i nakryć je pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzići posypać cukrem pudrem.