Składniki:

0,5 kg makaronu świderki
1 pęczek rukoli
3 dag masła
4 pomidory
2 cebulki szalotki
10 dag szynki parmeńskiej
25 dag mascarpone
Sól, pieprz

Wykonanie: Makaron świderki ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce. Rukolę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Cebule obrać, drobno pokroić i udusić na maśle. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do cebuli i trzymać na ogniu tak długo, aż do odparowania płynu. Szynkę pokroić w szerokie paski, serek mascarpone rozgnieść i rozpuścić w wysokiej temperaturze. Sos doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać z rukolą i szynką. Makaron wymieszać z sosem. Podawać na gorąco.