Składniki
  • Ryż do sushi
  • Glony nori
  • Ogórek
  • Surowy filet z tuńczyka, dobrej jakości
  • Cukier i sól do smaku
  • Ocet ryżowy
  • Do podania: sos sojowy i wasabi
Typ: sushi z ogórkiem Czas przygotowania: 45 minut Porcja na: 2 osoby

Ryż należy dokładnie wypłukać wodą tak, aby stała się ona przezroczysta. Następnie należy go ugotować, wsypując do garnka tyle samo ryżu i wody. Podczas gotowania należy ryż wielokrotnie mieszać. Kiedy zyska on konsystencję lepkiej papki, należy go doprawić cukrem, octem oraz solą i zostawić do wystudzenia. W tym czasie można przygotować specjalną matę, na której rolować będziemy sushi. Na macie należy rozłożyć warstwę glonów i jej jedną trzecią pokryć wcześniej wystudzonym ryżem. Na środku warstwy ryżu należy ułożyć posiekanego w słupki ogórka oraz pokrojonego w paski tuńczyka. Teraz można już przystąpić do rolowania za pomocą maty. Tak powstały wałeczek należy następnie pokroić na drobne kawałeczki, których wielkość będzie w sam raz na jeden kęs. Sushi najlepiej smakuje podane z odrobiną chrzanu wasabi i sosu sojowego.