Składniki
  • ryż do sushi – 400 gramów
  • woda – 2 szklanki
  • cukier – 2 łyżki
  • serek śmietankowy – 300 gramów
  • 2 ogórki
  • awokado – 1 sztuka
  • świeży łosoś – 300 gramów
  • nori – suszone glony, 2 płatki
  • pasta wasabi – 4 łyżeczki
Typ: sushi z owocami Czas przygotowania: 45 minut Porcja na: 4 osoby

Ryż gotujemy pod przykryciem przez 25 minut (wcześniej płuczemy w kilku wodach, by wypłukać skrobię). Kiedy się ugotuje, przekładamy do miski i studzimy. Mieszamy następnie ocet ryżowy z cukrem, dodajemy do ryżu i także mieszamy. Ryż będzie dobry, gdy jego temperatura spadnie do pokojowej. W tym czasie możemy przygotować serek śmietankowy, krojąc go w prostokątne kawałki, szerokie na jeden centymetr i długości, jaką ma opakowanie serka (około 10 centymetrów). Ogórek także kroimy w podobne, cienkie paski, analogicznie postępujemy z awokado i łososiem (szerokość kawałków ok. 1,5 centymetra). Rozkładamy ryż na wcześniej położonym płatku nori i dodajemy przygotowane składniki, pokrojone w cienkie paski (najlepiej na jednym z końców ułożyć wszystkie dodatki razem). Później zawijamy w rulon i na koniec, po zawinięciu końców, kroimy na sześć równych części.