Składniki
  • Chrzan japoński – wasabi
  • Płatki surowej lub wędzonej ryby
  • Zakwaszony ryż shari
  • Nori – arkusze wodorostów
Typ: sushi z łososiem Czas przygotowania: 45 minut Porcja na: 2 osoby

Uformuj z ryżu porcję rozmiarem przypominającą piłeczkę ping-pongową. Płatki z ryby posmaruj chrzanem japońskim. Umieść na rybie kulkę ryżu, następnie ostrożnie obróć wszystko – ryba powinna znajdować się na górze. Delikatnie uformuj rybę i ryż w podłużny wałeczek – najłatwiej jest to zrobić za pomocą kciuka i palca środkowego – pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest robienie tego z wyczuciem. Zawiń wałek w nori – najłatwiej jest to zrobić przy pomocy maty bambusowej. Podziel uzyskany wałek na porcje. Porcja dla jednej osoby powinna zawierać 8 sztuk sushi nigri. Waga każdej sztuki powinna  wynosić około 40 gramów. Wyróżnia się kilka rodzajów sushi nigri, zależnie od tego jakie dodatki się w nim znajdą – przykładowo – SAKE to sushi z lososiem, IKURA z kawiorem z łosiosia, UNAGI z grillowanym węgorzem, MAGURO z tuńczykiem czy TAI z doradą.