Składniki
- Glony do sushi
- Filet z łososia
- Awokado
- Limonka
- Cytryna
- Kawior z łososia i czarny kawior
- Sól
- Biały pieprz
- Pasta wasabi
Typ: sushi z owocami sushi z łososiem Czas przygotowania: 75 minut Porcja na: 2 osoby
Najpierw łososia kroimy na plastry, których szerokość wyniesie około trzech centymetrów. Rybę układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy na kwadrans do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Obrane i wypestkowane awokado rozgniatamy widelcem i polewamy sokiem z limonki oraz doprawiamy wasabi, solą i pieprzem. Następnie glony kroimy na paski o szerokości około półtora centymetra. Na nie kładziemy paski łososia i nadzienie. Taki pasek rolujemy i ustawiamy na półmisku lub talerzu. Na wierzch każdego kawałka dajemy niewielką ilość kawioru, co sprawi, że potrawa będzie bardziej wykwintna a przy tym również będzie bardzo ciekawie i apetycznie wyglądała.