Składniki
  • ryż krótkoziarnisty (250 g)
  • łosoś (200 g)
  • ogórek
  • marynata do ryżu
  • glony nori
  • wasabi
  • sezam
  • Składniki do marynaty: ocet ryżowy (3,5 łyżki), cukier (1,5 łyżki), sos sojowy (0,5 łyżki)
Typ: Czas przygotowania: 50 minut Porcja na: 2 osoby

Zaczynamy od ryżu, czyli płuczemy, aż woda przestanie mieć białe zabarwienie. Odcedzamy ryż po ostatnim płukaniu, wsypujemy do garnka i zalewamy świeżą wodą (na szklankę ryżu 1,2 szklanki wody). Gotujemy przykryty, po zagotowaniu ryż musi się jeszcze gotować przez około dziesięć minut. Odstawiamy następnie z palnika na kwadrans i oczekując na to, jak ryż ostygnie, możemy przygotować marynatę. W małej miseczce mieszamy sos, cukier i ocet, a kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy marynatę do jeszcze ciepłego ryżu i mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Układamy następnie płat nori (najlepiej na macie bambusowej) i kładziemy na niej ryż, pamiętając by nie było go za dużo. Następnie kładziemy pozostałe składniki, czyli drobno pokrojony ogórek, plasterki łososia i posypać sezamem. Wałkujemy później całość, pamiętając o tym, by zawijać wszystkie składniki dość ściśle. Taki wałeczek najlepiej przekorić na sześć części.