Ciasto:

50 dag mąki

5 dag drożdży

1 szklanka mleka

1 jajko + 1 żółtko

10 dag masła

10 dag cukru

Masa:

40 dag maku

20 dag cukru

5 dag masła

2-3 łyżki miodu

2 białka

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 10 dag mąki, dobrze wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn urośnie, przygotować ciasto. Dodać utarte z cukrem żółtko, jajko i rozpuszczone masło. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. Opłukany mak zalać wrzątkiem na cała noc. Rano odcedzić i zemleć 3 razy. Dodać rozpuszczone masło, cukier i miód. Smażyć 10 minut, ciągle mieszając. Przestudzić, dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować dwa prostokąty, rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć w rulony. Włożyć do przygotowanych foremek. Odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w 200 stopni C. Ciasto na pewno będzie bardzo pyszne.