Ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko + 1 żółtko
10 dag masła
10 dag cukru
Masa:
40 dag maku
20 dag cukru
5 dag masła
2-3 łyżki miodu
2 białka
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 10 dag mąki, dobrze wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn urośnie, przygotować ciasto. Dodać utarte z cukrem żółtko, jajko i rozpuszczone masło. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. Opłukany mak zalać wrzątkiem na cała noc. Rano odcedzić i zemleć 3 razy. Dodać rozpuszczone masło, cukier i miód. Smażyć 10 minut, ciągle mieszając. Przestudzić, dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować dwa prostokąty, rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć w rulony. Włożyć do przygotowanych foremek. Odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w 200 stopni C. Ciasto na pewno będzie bardzo pyszne.