Składniki:

50 dag mielonego mięsa mieszanego (wieprzowo-wołowe)
4 plastry wędzonego boczku
1 jajko
1 łyżka musztardy
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia
Zielona pietruszka
Sól, pieprz

Wykonanie: Czosnek obrać i przepuścić przez praskę i dodać do mięsa razem z jajkiem, tartą bułką majerankiem i musztardą. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, całość dokładnie wyrobić na gładką masę. Z masy uformować okrągłe spłaszczone steki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć plastry boczku z obu stron, boczek wyjąć. Na tym samym tłuszczu smażyć steki po 4-6 minut na każdą ze stron. Usmażone steki układać na półmisku, na każdym położyć plaster usmażonego boczku i posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.