Skład­niki na 2 porcje:

1,5 cuki­nii
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
słoik domo­wego prze­cieru pomi­do­ro­wego
papryczka chili
1/4 opa­ko­wa­nia maka­ronu spa­ghetti
sól, pieprz do smaku
po pół łyżeczki papryki słod­kiej, papryki ostrej, bazy­lii, ore­gano
par­me­zan do posypania

Umytą jedną cuki­nię pokroić w cie­niut­kie paseczki żeby wyglą­dały jak maka­ron spa­ghetti. Odłożyć.

Na śred­niej patelni usma­żyć pokro­joną w kosteczkę cebulę. Po zaru­mie­nie­niu dodać drobno pokro­jony czo­snek. Następ­nie pokro­jone w kostkę pół umy­tej cuki­nii, pokro­joną w krążki papryczkę i prze­cier z pomi­do­rów. Przy­pra­wić i dusić aż cuki­nia zmięknie.

W mię­dzy­cza­sie na oso­loną wrzącą wodę wrzu­cić pokro­joną w paseczki cuki­nię i goto­wać ok. 1 min. Wycią­gnąć na sitko. W tej samej wodzie ugo­to­wać maka­ron spaghetti.

Na tale­rzu uło­żyć maka­ron spa­ghetti na zmianę z maka­ro­nem z cuki­nii. Następ­nie uło­żyć sos warzywny. Posy­pać parmezanem.