Składniki:
paczka makaronu spaghetti
4 żółtka
300 ml śmietany 36%
ok 30 dkg wędzonego boczku (może być bekon)
kostka bulionowa
10 dkg startego parmezanu
pęczek natki
sól, pieprz (najlepiej biały)

Sposób przygotowania:
Najpierw należy ugotować makaron al dente z kostką bulionową. W między czasie można zrobić sos: żółtka wymieszać ze śmietaną i ok 3 łyżkami parmezanu. Po ugotowaniu makaronu należy odlać trochę wody z gotowania do małej miseczki. Po odcedzeniu makaronu, koniecznie w tym samym garnku, należy wysmażyć cieniutko pokrojony boczek na chrupko. Po czym wlewamy wodę z małej miseczki do tego garnka i skrobiemy łyżką tak aby wszystko to co się przykleiło podczas gotowania i smażenia zebrać. Po tej czynności wrzucamy go garnka ugotowany makaron oraz sos -wszystko dokładnie wymieszać. Nie należy gotować spaghetti tylko podgrzewać aby żółtka nie ścięły się, gdy sos zgęstnieje wszystko przełożyć do miski i wymieszać z resztą przypraw ( do smaku), a na koniec posypać posiekaną natką.