Składniki:

250 g makaronu spaghetti

100 g pancetty (lub wędzonego boczku)

½ cebuli

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

2 jajka

30 sera pecorino (owczego) lub parmezanu

pieprz, sól

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulkę, ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę pancettę. Wszystko podsmażamy na wolnym ogniu, do momentu aż pancetta będzie delikatnie chrupiąca (ok. 10-15 minut). Po usmażeniu odstawiamy na bok i wyjmujemy ząbki czosnku. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy straty ser oraz delikatnie solimy (pamiętajmy, że boczek jest dość słony). Makaron gotujemy al dente.

Warto zauważyć, iż Włosi nie dodają oliwy do gotowania makaronu. Tłusta warstwa, pozostająca po odcedzeniu na makaronie sprawiłaby, że sos będzie z niego spływał. Tymczasem powinien on dokładnie oblepiać każdą nitkę makaronu.

Z gotującego makaronu odlewamy pół szklanki wody. Po odcedzeniu makaronu nie płuczemy! Gorący, dodajemy do przygotowanych jajek. Temperatura makaronu sprawi, że jajka się zetną, dlatego należy go od razu energicznie wymieszać. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy po jednej łyżce wody odlanej z gotującego makaronu, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Makaron wykładamy na talerze, posypujemy podsmażoną pancettą, serem oraz pieprzem. Można udekorować bazylią lub natką pietruszki.