Dip ziołowy

mały jogurt naturalny pół kostki chudego twarogu (100g) 1-2 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, tymianek, lubczyk – lub inne wg uznania) zielona pietruszka szczypiorek szczypta soli pieprz ziołowy Drobno posiekane zioła (świeże zioła można zastąpić suszonymi), pietruszkę i szczypiorek wymieszać z twarogiem i jogurtem. Doprawić wg uznania. Masa powinna być jednolita, jeśli jest za gęsta […]

Sos jogurtowo-koperkowy

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym dodatkiem do mięs, czy też chociażby jaj i innych potraw, śmiało możesz zaserwować do nich pyszny i prosty w przyrządzeniu sos jogurtowo- koperkowy. Potrzebujesz do niego: – szklankę jogurtu naturalnego – 2 pęczki koperku – żółtko z jajka ugotowanego na twardo – łyżkę musztardy – cukier, sól – sok […]

Sos winogronowy do mięsa i ryb

Składniki: 50 dag winogron 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego estragonu 2 łyżki posiekanych listków kolendry 1 łyżka posiekanego koperku 1 kieliszek białego wytrawnego wina sól cukier Wykonanie: Do garnka wlać 2 łyżki przegotowanej wody i wino, wrzucić winogrona, posiekany czosnek i zieleninę, dodać sól i cukier, zmiksować i przetrzeć przez sito. Na stół wigilijny […]

Sos musztardowy

Składniki: ½ szklanki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka utartego chrzanu Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podawać do białej kiełbasy.

Sos czosnkowy

Każdy z nas zna sławny z kebaba czy ostatnio pizzy sos czosnkowy ale jaki jest oryginalny przepis na prawdziwy turecki sos czosnkowy który tradycyjnie był podawany do prawdziwego tureckiego kebaba? 0.5 litra majonezu 4-5 dużych ząbków czosnku 1 mała łyżeczka cukru pudru odrobina jogurtu greckiego(lub polskiej 18) sól, pieprz, oregano,tymianek Teraz zaczynamy od bardzo ważnej […]