Każdy z nas zna sławny z kebaba czy ostatnio pizzy sos czosnkowy ale jaki jest oryginalny przepis na prawdziwy turecki sos czosnkowy który tradycyjnie był podawany do prawdziwego tureckiego kebaba?

0.5 litra majonezu
4-5 dużych ząbków czosnku
1 mała łyżeczka cukru pudru
odrobina jogurtu greckiego(lub polskiej 18)
sól, pieprz, oregano,tymianek

Teraz zaczynamy od bardzo ważnej czynności aby wyciągnąć jak najwięcej smaku z czosnku. Nagrzewamy odrobinę oleju(lub jeszcze lepiej oliwy z oliwek) w małym naczyniu (czym mniejsze tym lepiej) oleju musi być tyle żeby czosnek zatopił się w nim.  Nagrzewamy jak najmocniej olej i obrany oraz odrobinę zgnieciony nożem czosnek wrzucamy do oleju.  Wystarczy żeby kilka sekund w nim był i wyciągamy. Teraz wszystkie składniki mieszamy i dodajemy posiekane oregano i tymianek.  Do tego dodajemy zgnieciony czosnek który wcześniej upiekliśmy. Wszystko doprawiamy solem i pieprzem i ostawiamy na godzinę do lodówki aby wszystko się przeżarło… No i gotowe:)