Składniki:

ciasto biszkoptowe:

– 6 jajek

– 1 szklanka cukru

– 1 cukier waniliowy

– 1 szklanka mąki

– 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

– 2 białe czekolady

– 0,25 l śmietany 30

– 3 śnieżki

Przyrządzanie:

Do miski wbijamy jajka i obydwa cukry, miksujemy do uzyskania puszystej piany. Cały czas miksując wsypujemy stopniowo mąki i proszek do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 170 st. Pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy ją w śmietanie. Wychładzamy, dodajemy 3 śnieżki i miksujemy do uzyskania puszystego kremu.

Przekrawamy wychłodzony biszkopt w poprzek na dwie równie części. Wykładamy krem na spodnią warstwę, nakładamy wierzch, smarujemy kremem górę i boki ciasta. Wkładamy śmietanowca do lodówki na 30 minut. Gotowe :)

Polecany szczególnie na niedzielne pogaduszki przy kawie i herbacie