Krewetki są chyba najpopularniejszymi owocami morza na świecie. zawdzięczają to swojemu wybornemu smakowi ale nie należy zapominać o ich innych zaletach. Osoby będące na diecie powinny włączyć krewetki do swojego jadłospisu ze względu na ich niską kaloryczność. Dzięki dużej zawartości cynku, który wzmaga popęd seksualny, krewetki zaliczane są do jednych z najpopularniejszych afrodyzjaków świata!

Potrzebne składniki:

  • opakowanie tygrysich krewetek Frosty
  • 1 szklanka wcześniej ugotowanej fasolki (może też być fasolka z puszki razem z zalewą)
  • 3 ząbki czosnku
  • połowa papryczki chilli
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • połowa puszki pomidorów
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy (pieprz, sól)

krewetki rozmrażamy, myjemy w zimnej wodzie i osuszamy.

Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Z papryczki chilli usuwamy nasiona i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy czosnek wraz z papryczką i smażymy uważając żeby nie przypalić papryczki. Po chwili dorzucamy krewetki i smażymy ok. 1-2 minut opiekając z każdej strony. Do krewetek dolewamy ¼ szklanki białego wina i chwilkę dusimy. Krewetki przekładamy do miseczki, przykrywamy pokrywką lub ściereczką aby nie ostygły.

Na tą samą patelnię wrzucamy wcześniej ugotowaną fasolkę (razem z zalewą), doprawiamy do smaku pieprzem i solą i chwilkę gotujemy.

Pomidory (wraz z sosem) rozdrabniamy widelcem, natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do fasolki. Całość doprawiamy pieprzem i solą i dokładnie mieszamy. widelcem rozgniatamy część fasolek aby naturalnie zagęścić sos.

Do gotowego sosu fasolowego wkładamy krewetki, wszystko delikatnie mieszamy i chwilkę podgrzewamy.

Po nałożeniu na talerze możemy posypać danie posiekaną natką pietruszki. Podajemy ze świeżym pieczywem z dodatkiem masła czosnkowego.

Smacznego!