Czas przygotowania: 20 minut • Czas gotowania: 15 minut

Porcja dla 4 osób

  • 4 dzwonka z łososia (ok. 200 g)
  • 6 łyżeczek twarożku
  • 2 szalotki
  • posiekany koperek
  • 1 łyżka stołowa łagodnej musztardy
  • odrobina oliwy

Łososia wstawić na kilka minut do zamrażarki, aby łatwiej go było pokroić na cienkie kawałki (mniej więcej po 50 g) Na lekko naoliwionej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu smażyć kawałki ryby i minutę z każdej strony (na średnim ogniu). Zrumienioną rybę odstawić w ciepłe miejsce.

Szalotki obrać i posiekać. Zeszklić je na tej samej patelni, dodać musztardę oraz twarożek i gotować do zgęstnienia na małym ogniu (około 5 minut). Dodać łososia oraz posiekany koperek i wszystko chwilę podgrzewać. Podawać zaraz po przyrządzeniu.