Składniki:

50 dag ziemniaków (50 dag po ugotowaniu)
12,50 dag mąki pszennej
3 łyżki cukru
Mielony kardamon (opcjonalnie)
8 dag masła
Skórka starta z jednej cytryny
Szklanka mleka
1 łyżeczka cynamonu
Sól

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Zmielić lub przecisnąć przez praskę, kiedy są jeszcze gorące. Ostudzić. Zagnieść z mąką, solą, łyżką cukru i kardamonem. Uformować owalne kluseczki i podsmażyć je na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią ze wszystkich stron. Wlać mleko, dodać skórkę otartą z dobrze umytej jednej cytryny, delikatnie zamieszać. Gotować ciągle mieszając aż całe mleko wyparuje. Kluski delikatnie wyjąć na talerze, posypać resztą cukru zmieszaną z cynamonem.