Składniki:
- 1 kg śliwek
- 1 opakowanie (15 g) cukru waniliowego
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 110 g mąki pszennej
Przygotowanie:
- Nastawiam piec na 200’C, niechaj się grzeje.
- Śliwki przekrajam na pół, usuwam pestki.
- Blachę lub spód naczynia żaroodpornego nacieram tłuszczem i na to układam śliwki. Posypuję je cukrem waniliowym.
- Przygotowuję kruszonkę: schłodzone masło, mąkę i cukier ugniatam sprawnie do czasu, gdy składniki się połączą. Nie będzie to „gładka masa”, ale dość sypka konstrukcja, która po ściśnięciu zachowuje kształt.
- Równomiernie posypuję kruszonką śliwki.
- Wsuwam blachę do pieca, wyjmuję po 40 – 50 minutach, tj. gdy śliwki będą już rozpieczone.
Podawanie:
Z bitą śmietaną, serkiem waniliowym lub po prostu – jak-jest.