Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 1 opakowanie (15 g) cukru waniliowego
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 110 g mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Nastawiam piec na 200’C, niechaj się grzeje.
  2. Śliwki przekrajam na pół, usuwam pestki.
  3. Blachę lub spód naczynia żaroodpornego nacieram tłuszczem i na to układam śliwki. Posypuję je cukrem waniliowym.
  4. Przygotowuję kruszonkę: schłodzone masło, mąkę i cukier ugniatam sprawnie do czasu, gdy składniki się połączą. Nie będzie to „gładka masa”, ale dość sypka konstrukcja, która po ściśnięciu zachowuje kształt.
  5. Równomiernie posypuję kruszonką śliwki.
  6. Wsuwam blachę  do pieca, wyjmuję po 40 – 50 minutach, tj. gdy śliwki będą już rozpieczone.

Podawanie:

Z bitą śmietaną, serkiem waniliowym lub po prostu – jak-jest.