1 kg ziemniaków
20 dag mąki ziemniaczanej
1 jajko
20 dag słoniny
2 cebule
Sól

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić lub przecisnąć przez praskę, gdy jeszcze będą gorące. Ostudzić. Słoninę pokroić w niewielką kosteczkę, przełożyć na patelnię i zesmażyć na chrupiące skwarki. Cebulę obrać, pokroić i dodać do skwarków, smażyć przez chwilkę mieszając i uważając żeby jej nie przypalić. Masę ziemniaczaną przełożyć do miski u dokładnie uklepać. Podzielić na ćwiartki, jedną wyjąć i w powstałe zagłębienie wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać odłożone ziemniaki i jajko i wyrobić na gładką masę. Jeśli masa klei się jeszcze do rąk dodać trochę mąki ziemniaczanej. Z masy formować niewielkie kulki, w każdej zrobić palcem wgłębienie. Zagotować osoloną wodę, wkładać do niej kluski i gotować 4 minuty od wypłynięcia, wyjmować łyżka cedzakowa na talerze i polać stopioną słoniną z cebulą. Podawać z surówką.