Potrzebne składniki:

  • ok. 30 dag żółtego sera
  • 30 dag pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 kostka pikantnego serka topionego
  • 1 ogórek kiszony (jeśli wolicie słodsze potrawy to ogórek konserwowy)
  • olej do smażenia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • zioła i przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka w proszku)

Jajka gotujemy na twardo a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Pieczarki dobrze myjemy, oczyszczamy a następnie kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy (nie musi być drobno).

Na patelni rozgrzewamy olej. Pieczarki delikatnie podsmażamy. Serek topiony kroimy w kosteczkę. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy pokrojony serek i całość podgrzewamy na małym ogniu. Potem kolejno dodajemy po jajku, pokrojony ogórek i natkę pietruszki. Całość chwilkę podsmażamy i doprawiamy pieprzem, solą i papryką.

Do garnka nalewamy wodę, gotujemy, zdejmujemy z palnika a następnie do ciepłej wody wkładamy żółty ser na parę minut. Gdy ser zmięknie wyjmujemy go i wałkujemy aby uzyskać kwadrat. Na serze rozsmarowujemy przygotowany farsz, zwijamy w roladę i całość zawijamy w folię do pakowania żywności.

Roladę przekładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny a po wyjęciu odwijamy z foli i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!