Ciasto:

25 dag mąki

10 dag masła

7 dag cukru pudru

żółtko

3 łyżki śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2- 3 łyżki powideł

Masa makowa:

30 dag maku

10 dag masła

4 jajka

25 dag cukru pudru

3 łyżki bułki tartej

Masa serowa:

75 dag sera białego, trzykrotnie zmielonego

30 dag cukru pudru

15 dag masła

6 jajek

łyżka mąki ziemniaczanej

rodzynki

Wykonanie:

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier puder, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Z tych składników należy zagnieść ciasto, owiń je folią i odłóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkuj i wyłóż na blachę. Na wierzchu ciasta rozsmaruj powidła. Mak sparz, zmiel dwukrotnie. Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj mak oraz bułkę tartą. Na koniec połącz masę makową z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę makową wyłóż na powidła. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Połącz z serem białym oraz mąką ziemniaczaną. Porcjami dodawaj pianę z białek oraz rodzynki, delikatnie wymieszaj i wyłóż na masę makową. Piecz 60 minut w 175 stopni C.