Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 500 g cukru
  • 250 g margaryny
  • 300 g kaszki
  • 9 jaj
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • rodzynki

Wykonanie:
Zmielić ser, oddzielić białka od żółtek. Rodzynki opłukać i zalać wrzącą wodą aby spęczniały, jak spęcznieją przelać je przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, margarynę i cukier utrzeć na jednolitą masę, a następnie stopniowo dodawać ser, kaszkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, rodzynki i cukier waniliowy i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę.

Czas pieczenia: 50 min. w piekarniku o temperaturze 180*C