Składniki:

1 kg sera
6 jajek
10 dkg masła
szklanka cukru
1 op. cukru wanilowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka pomarańczowa
orzechy włoskie
polewa czekoladowa
2 łyżki bułki tartej do obsypania formy

Sposób przygotowania:
Ser zmielić z miękkim masłem w maszynce lub za pomocą robota. Z żółtek i cukru ubić kogel-mogel. Do utartego sera z masłem dodaj kogel-mogel, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę z cytryny. Z białek ubij pianę. Ubitą pianę delikatnie wymieszaj z masą serową. Przygotowaną masę wylej do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Sernik piecz w temperaturze 180 stopni przez około 1h (aż wierzch sernika stanie się jasnobrązowy). Gdy sernik wystygnie polej go czekoladową polewą i obsyp posiekanymi orzechami.