Przepis na Sernik Marmurkowy

  • 20 pokruszonych wafli czekoladowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 filiżanki cukru
  • piana z 3 białek
  • 25 dag mielonego twarożku
  • 90 dag chudego twarogu
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 3/4 filiżanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wymieszać wafelki i 2 łyżki cukru z 2 i 1/2 łyżki piany z białek. Wyłożyć masą spód tortownicy. Piec około 15 min w 175°C . Sery wymieszać w malakserze, dodać cukier, jajko, esencje waniliową, mąkę ziemniaczaną i mleko. Mieszać 1 minutę. Odłożyć 1/2 filiżanki masy i wymieszać ją z kakao. Pozostałą masę serową umieścić w formie z ciastem. Polać ją masą kakaową, ponakłuwać łyżką aby osiągnąć efekt marmurkowy. Formę w kąpieli wodnej wstawić do piekarnika na 50 min.

Smacznego!!