Uwielbiam serniki, ciągle szukam nowych, ciekawych przepisów. Wiem, są wysokokaloryczne mimo wszystko nie umiem przestać. Jednym z lepszych serników jakie jadłam jest sernik kawowy i dziś właśnie na niego przepis.

Składniki:
– 1 kostka masła najlepiej śmietanowego
– 350g herbatników
– 1 tabliczka czekolady mlecznej
– 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 3 łyżki wody
– 1kg sera na sernik (nie homogenizowanego)
– 3 łyżki mąki
– 4 jajka
– 10g cukru waniliowego
– 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie:
– masło wyciągnąć z lodówki i pozostawić do czasu, aż zrobi się miękkie
– herbatniki pokruszyć na bardzo drobno
– zagnieść herbatniki z masłem i ułożyć powstałe ciasto na spodzie i bokach tortownicy (średnica 24cm), włożyć tortownicę do lodówki
– czekoladę połamać na mniejsze kawałki, włożyć do rondelka, dodać wodę i rozpuścić czekoladę, dodać kawę i mieszać, aż się rozpuści, odłożyć mieszankę na bok
– ser zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym oraz mąką a później z jajkami
– odłożyć około 2 szklanki mieszanki
– do pozostałego sera dodać wystudzoną czekoladę i ponownie zmiksować
– przelać ciemny ser do tortownicy i piec w 180 stopniach przez 30 minut
– wyciągnąć sernik i wylać delikatnie pozostały jasny ser na wierzch i ponownie piec tym razem przez 20-25 minut
– wyciągnąć z piekarnika sernik i wystudzić
– włożyć sernik na noc do lodówki