Składniki:
3 opakowania (75 dag) serka homogenizowanego o samaku naturalnym, opakowanie (25 dag) serka homogenizowanego o smaku waniliowym, cukeir waniliowy, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, szklanka mleka, 2 czubate łyżeczki mielonej żelatyny, 2 szklanki rodzynek, 3 szklanki dokładnie rozkruszonych herbatników

Opłukane rodzynki przelewamy na sicie ciepłą wodą, odstawiamy do odsączenia. Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zminego mleka, gdy napęcznieje – zalewamy pozostałym, wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy, by się całkowicie rozpuściła, dodajemy cukier waniliowy, schładzamy. Dużą tortownicę wykładamy pokruszonymi herbatnikami w takiej ilości, aby cały spód był dokładnie przykryty. Serki łączymy z cukrem pudrem, wychłodzonym mlekiem z żelatyną, połową rodzynek, wykładamy do przygotowanej formy, powierzchnię wyrównujemy, na wierzch sypiemy, w miare równomiernie, pozostałe rodzynki, lekkodociskamy i wstawiamy do lodówki, nawet na kilka godzin. Przed podaniem sernik kroimy ostrym, cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem.