- 1, 5 kg schabu bez kości
– 4 ząbki czosnku
– zioła: majeranek, tymianek
– sól, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku
– 4 łyżki oleju
– szklanka bulionu (może być z kostki)
-smalec do obsmażenia mięsa

Przepis na Wielkanocny schab. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy małe kieszonki, w które wkładamy 2 przekrojone na pół ząbki czosnku. Całość nacieramy solą, pieprzem i papryką. Pozostały czosnek drobniutko siekamy, mieszamy z olejem i ziołami, marynatą nacieramy mięso, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Na dużej patelni, lub w brytfannie rozgrzewamy smalec, i rumienimy mięso ze wszystkich stron, dzięki czemu schab zachowa wilgoć.
Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym, lub brytfannie pod przykryciem 2 godziny w 200st.C polewając co jakiś czas bulionem.