Składniki:

70 dag schabu bez kości
Szklanka rosołu wołowego (może być z kostki)
25 ml oleju
4 plastry ananasa (po jednym na porcję) i jeszcze 6 plastrów
2 dag mąki ziemniaczanej
120 ml soku z ananasów
Sos sojowy, ocet winny, sól, pieprz

Wykonanie: Mięso dokładnie umyć, osuszyć, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu (lub bez tłuszczu na grillu). Do wołowego rosołu dodać sok z ananasów, sos sojowy, ocet winny. 6 plastrów ananasów pokroić w kosteczkę i dodać do sosu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w paru łyżkach wywaru i wlać do wrzącego sosu, wymieszać. Doprawić do smaku. Na każdą usmażona porcję mięsa położyć plaster ananasa. Sos podać osobno. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.