Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól do smaku

Nadzienie:

  • 2 ziemniaki o zwartym miąższu
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g zielonego groszku
  • 2 łyżeczki garam masala
  • olej do smażenia

Przepis:

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i dolewamy odrobinę wody, tak, aby się połączyły, tworząc elastyczną masę. Przykrywamy i odstawiamy na czas przygotowania nadzienia.
Nadzienie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Obieramy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przepuszczamy je prze maszynkę do mielenia lub praskę wraz z czosnkiem. Można również dokładnie rozgnieść. Groszek ugniatamy widelcem i łączymy z masą z ziemniaków. Doprawiamy garam masala. Mieszamy delikatnie.
Z ciasta formułujemy kulki wielkości orzecha i rozwałkowujemy je na placuszki do grubości 2 mm. Rogi łączymy, tworząc kieszonkę, do której nakładamy nadzienie ( nie za dużo ), a następnie zamykamy torebeczkę, nadając jej trójkątny kształt.
Rozgrzewamy olej do 180 stopni i smażymy pierożki z obu stron na złoty kolor ( ok. 2 – 3 minut). Nadmiar tłuszczu usuwamy za pomocą papierowego ręcznika.