Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ¾ szklanki ciepłej wody

Nadzienie:

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 4 łyżki mascarpone
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia

Przepis:

Ciasto:
W dużej misce mieszamy mąkę z solą i dolewamy olej. Mieszamy i dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Nadzienie:
Cebulę obieramy i razem z czosnkiem siekamy. Rozgrzewany oliwę na patelni i wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodajemy serek mascarpone. Mieszamy.
Z ciasta formułujemy kulki wielkości orzecha i rozwałkowujemy je na placuszki do grubości 2 mm. Rogi łączymy, tworząc kieszonkę, do której nakładamy nadzienie ( nie za dużo ), a następnie zamykamy torebeczkę, nadając jej trójkątny kształt.
Rozgrzewamy olej do 180 stopni i smażymy pierożki z obu stron na złoty kolor ( ok. 2 – 3 minut). Nadmiar tłuszczu usuwamy za pomocą papierowego ręcznika.
Podajemy gorące.
Do przyrządzenia tych pierożków, można użyć również ciasta trick lub filo.