Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 ziemniaki
  • 250 g zielonego groszku
  • 100 g świeżego paniru
  • 2 szklanki białej mąki
  • 100 ml jogurtu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kminu
  • ¼ łyżeczki asafetydy
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • ghee do smażenia

Przepis:

Farsz:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafiora dzielimy na małe cząstki. Ziemniaki i kalafiora gotujemy na parze aż zmiękną. Na głębokiej patelni podgrzewamy ghee i podsmażamy na nim nasiona kminu. Gdy się zrumienią, dodajemy imbir, panir oraz przyprawy: kolendrę, cynamon, chilli, asafetydę. Smażymy całość przez około 30 sekund. Dodajemy ziemniaki i kalafior i smażymy 2 minuty. Dosypujemy groszek i podlewamy składniki 2 łyżkami wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia
Ciasto:
Wyrabiamy ciasto mieszając mąkę, sól i masło, a następnie dodajemy jogurt.  Składniki mieszamy przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Nie powinno przyklejać się do rąk. Z ciasta formujemy wałek i tniemy go na 15 części. Każdą rozwałkowujemy na placuszek o średnicy ok. 8 cm, smarujemy olejem i ponownie zgniatamy i rozwałkowujemy. Każdy placuszek dzielimy na pół, zwilżamy brzegi i zlepiamy z jednej strony. Wypełniamy farszem i zlepiamy całość. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.