Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ¾ szklanki ciepłej wody

Nadzienie:

  • 2 i ½ szklanki ziemniaków (obranych, pokrojonych w kostkę)
  • 500 g siekanego szpinaku
  • ½ szklanki groszku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i pieprz

Przepis:

Ciasto:
W dużej misce mieszamy mąkę z solą i dolewamy olej. Mieszamy i dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Nadzienie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do przykrycia. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Imbir zcieramy na tarce. Na rozgrzanej patelni  prażymy nasiona kopru, kminu i kolendry. Dodajemy 3 łyżki oleju, cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i imbir. Smażymy ok. 1 minuty cały czas mieszając. Wrzucamy szpinak, groszek i ziemniaki, mieszamy ugniatając je, tak aby powstał nam farsz.. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 12 części.. Z każdej formułujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy na placek o średnicy 15 cm. Każdy przecinamy na pół. Zwilżamy wodą brzegi i składamy ciasto w formę rożka do lodów. Tak sformułowane, nadziewamy farszem, i zlepiamy drugi brzeg, zakładając go do pierwszego łączenia. Odkładamy na oprószony mąką talerz lub blat. W garnku rozgrzewamy olej ( ok. ½ garnka). Smażymy samosy wkładając je bardzo delikatnie. Smażymy, aż będą złociste. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Samosy smakują znakomicie zarówno na ciepło jak i zimno.