Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ¾ szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
- 2 i ½ szklanki ziemniaków (obranych, pokrojonych w kostkę)
- 500 g siekanego szpinaku
- ½ szklanki groszku
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju roślinnego
- olej roślinny do smażenia
- sól i pieprz
Przepis:
Ciasto:
W dużej misce mieszamy mąkę z solą i dolewamy olej. Mieszamy i dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Nadzienie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do przykrycia. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Imbir zcieramy na tarce. Na rozgrzanej patelni prażymy nasiona kopru, kminu i kolendry. Dodajemy 3 łyżki oleju, cebulę. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i imbir. Smażymy ok. 1 minuty cały czas mieszając. Wrzucamy szpinak, groszek i ziemniaki, mieszamy ugniatając je, tak aby powstał nam farsz.. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 12 części.. Z każdej formułujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy na placek o średnicy 15 cm. Każdy przecinamy na pół. Zwilżamy wodą brzegi i składamy ciasto w formę rożka do lodów. Tak sformułowane, nadziewamy farszem, i zlepiamy drugi brzeg, zakładając go do pierwszego łączenia. Odkładamy na oprószony mąką talerz lub blat. W garnku rozgrzewamy olej ( ok. ½ garnka). Smażymy samosy wkładając je bardzo delikatnie. Smażymy, aż będą złociste. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Samosy smakują znakomicie zarówno na ciepło jak i zimno.