Składniki:
-400 g chudego, surowego mięsa wieprzowego (np. szynka, schab bk)
– mieszanka sałat (polecam gotowe z biedronki „party mix”)
-czerwona cebula
– 100 g ser pleśniowy „lazur”
– 20 orzechów włoskich
-miód
– pomidorki koktajlowe ok 300 g
-ziemniaki
Przygotowanie:
Ziemniaki można wykorzystać z poprzedniego dnia (podsmażyć wcześniej ugotowane).
Mięso kroimy w drobna kostkę, posypujemy przyprawą do mięsa wieprzowego i odrobiną rozmarynu, smażymy bez tłuszczo tak długo az zmięknie, jeżeli będzie się przypalać podlewamy odrobina wody i dusimy pod przykryciem. Mix sałt wysypujemy na dużą misę dodajemy pokrojone w „koła” dwie czerwone cebule. Dodajemy przestudzone mięso, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i ziemniaki. Cała tajemnica smaku tej sałatki tkwi w orzechach które obieramy i rozdrabniamy ale niezbyt drobno następnie prażymy na patelni. Gdy orzechy nieco się uprażą dodajemy łyżkę miodu i nadal prażymy aż wszystko zgęstnieje następnie wykładamy orzechy na talerz i czekamy aż ostygną i dodajemy do sałatki.
Smak sałatki doskonale wykończy sos, osobiście polecam musztardowo miodowy ale jeśli wolimy „zaoszczędzić” sporo kcal równie dobrze możemy dodać sos czosnkowo jogurtowy.
Można podawac też z ciemnym pieczywem.
Smacznego!