Składniki:

-400 g chudego, surowego mięsa wieprzowego (np. szynka, schab bk)

– mieszanka sałat (polecam gotowe z biedronki „party mix”)

-czerwona cebula

– 100 g ser pleśniowy „lazur”

– 20 orzechów włoskich

-miód

– pomidorki koktajlowe ok 300 g

-ziemniaki

Przygotowanie:

Ziemniaki można wykorzystać z poprzedniego dnia (podsmażyć wcześniej ugotowane).

Mięso kroimy w drobna kostkę, posypujemy przyprawą do mięsa wieprzowego i odrobiną rozmarynu, smażymy bez tłuszczo tak długo az zmięknie, jeżeli będzie się przypalać podlewamy odrobina wody i dusimy pod przykryciem. Mix sałt wysypujemy na dużą misę dodajemy pokrojone w „koła” dwie czerwone cebule. Dodajemy przestudzone mięso, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i ziemniaki.  Cała tajemnica smaku tej sałatki tkwi w orzechach które obieramy i rozdrabniamy ale niezbyt drobno następnie prażymy na patelni. Gdy orzechy nieco się uprażą dodajemy łyżkę miodu i nadal prażymy aż wszystko zgęstnieje następnie wykładamy orzechy na talerz  i czekamy aż ostygną i dodajemy do sałatki.

Smak sałatki doskonale wykończy sos, osobiście polecam musztardowo miodowy ale jeśli wolimy  „zaoszczędzić”  sporo kcal równie dobrze możemy dodać sos czosnkowo jogurtowy.

Można podawac też z ciemnym pieczywem.

Smacznego!