Składniki:

Sałatka

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 100 g rukoli

Sos:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • Sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przepis:

Sos:
Wlewamy do słoiczka ocet, sok z cytryny, oliwę oraz doprawiamy sólą i pieprzem. Zakręcamy i energicznie wstrząsamy.
Sałatka:
Soczewicę gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w wąskie paski. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe dzielimy na ćwiartki. Rucolę dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy ją na talerzu, dodajemy paprykę, cebulę i pomidorki. Posypujemy soczewicą i polewamy sosem.