Rzodkiew i rzodkiewka są tak popularne w Polsce, że wydaje nam się, że od zawsze rosła w krajach słowiańskich. W rzeczywistości ich ojczyzną są Chiny. Małe czerwone rzodkiewki są wszystkim znane, trochę mniej duża biała rzodkiew, która może być mylona z rzepą. Istnieje także rzodkiew czarna, którą niekiedy można napotkać na bazarach. Zarówno rzodkiew jak i rzodkiewka posiadają wiele cennych właściwości: mają duże zasoby witaminy C, bogate są również w potas, wapń, siarkę i magnez. Dzięki zawartości siarki warzywa te korzystnie wpływają na porost i gęstość włosów. Niestety aby uzyskać taki efekt nie wystarczy ich jeść, trzeba je wcierać w skórę co może być nieprzyjemne, gdyż ich sok jest piekący.
Potrzebne składniki:
- 100 g sałaty lodowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- kilka listków świeżej mięty
- 200 g białej rzodkwi
- 3 małe rzodkiewki
- 2 kwaśne jabłka
- pół czerwonej małej cebulki
- sok z cytryny
- przyprawy (szczypta cukru, pieprz, sól)
- 1-2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki musztardy
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
Jajka gotujemy na twardo. Sałatę umyć, osuszyć i poobrywać liście a następnie porwać do miski (pamiętajmy, że sałaty się nie kroi). Miętę natkę pietruszki płuczemy a następnie siekamy (miętę nie tak drobno) i dodajemy do sałaty.
Rzodkiew obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki. Małe rzodkiewki myjemy, obcinamy końcówki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulkę drobniutko siekamy. Wszystko dodajemy do miski i mieszamy.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę lub słupki i wrzucamy do miski. Całość skrapiamy sokiem z cytryny (wtedy jabłka nie ściemnieją).
Koperek płuczemy, siekamy i połowę wsypujemy do małej miseczki. Drugą połową posypujemy sałatkę. Do koperku w miseczce dolewamy olej i ocet winny oraz doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru.
Sałatkę polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na wierzchu sałatki.
Smacznego!