Rzodkiew i rzodkiewka są tak popularne w Polsce, że wydaje nam się, że od zawsze rosła w krajach słowiańskich. W rzeczywistości ich ojczyzną są Chiny. Małe czerwone rzodkiewki są wszystkim znane, trochę mniej duża biała rzodkiew, która może być mylona z rzepą. Istnieje także rzodkiew czarna, którą niekiedy można napotkać na bazarach. Zarówno rzodkiew jak i rzodkiewka posiadają wiele cennych właściwości: mają duże zasoby witaminy C, bogate są również w potas, wapń, siarkę i magnez. Dzięki zawartości siarki warzywa te korzystnie wpływają na porost i gęstość włosów. Niestety aby uzyskać taki efekt nie wystarczy ich jeść, trzeba je wcierać w skórę co może być nieprzyjemne, gdyż ich sok jest piekący.

Potrzebne składniki:

  • 100 g sałaty lodowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • kilka listków świeżej mięty
  • 200 g białej rzodkwi
  • 3 małe rzodkiewki
  • 2 kwaśne jabłka
  • pół czerwonej małej cebulki
  • sok z cytryny
  • przyprawy (szczypta cukru, pieprz, sól)
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki musztardy
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo

Jajka gotujemy na twardo. Sałatę umyć, osuszyć i poobrywać liście a następnie porwać do miski (pamiętajmy, że sałaty się nie kroi). Miętę natkę pietruszki płuczemy a następnie siekamy (miętę nie tak drobno) i dodajemy do sałaty.

Rzodkiew obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki. Małe rzodkiewki myjemy, obcinamy końcówki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulkę drobniutko siekamy. Wszystko dodajemy do miski i mieszamy.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę lub słupki i wrzucamy do miski. Całość skrapiamy sokiem z cytryny (wtedy jabłka nie ściemnieją).

Koperek płuczemy, siekamy i połowę wsypujemy do małej miseczki. Drugą połową posypujemy sałatkę. Do koperku w miseczce dolewamy olej i ocet winny oraz doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru.

Sałatkę polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na wierzchu sałatki.

Smacznego!