Składniki:

1/2 kg pieczarek

1 cebula czerwona

4 jajka

3 ogórki kiszone

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

2 jabłka

1/2 pęczka zielonej pietruszki lub szczypiorku

1 mały majonez

2 łyżki ketchupu

sok z 1/2 cytryny

sól

pieprz

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut, ostudzić i pokroić w plasterki. Cebulę i paprykę pokroić w paski. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ogórki obrać i pokroić w półplasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Ugotowane jaja pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, wymieszany z ketchupem i doprawić do smaku. Udekorować małymi pieczarkami na listkach pietruszki.