Składniki:

8 średnich młodych ziemniaczków
4 jajka
12 pomidorków koktajlowych
25 dag zielonej fasolki szparagowej
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki białego octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
Garść kiełków (rzodkiewka, słonecznik lub innych ulubionych)
1 łyżeczka cukru, pieprz

Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować ze skórką. Wystudzić i pokroić w grube plasterki. Jajka ugotować na twardo pokroić w ćwiartki lub grube plastry. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Fasolkę przebrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą, dokładnie osączyć. Ocet połączyć z oliwą cukrem, dokładnie wymieszać. W salaterce delikatnie wymieszać ziemniaki, fasolkę, cebulę i pomidory. Polać sosem. Na wierzchu poukładać pokrojone jajka i posypać kiełkami. Na końcu oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. ( można do sałatki dodać tuńczyka z puszki w sosie własnym).