Składniki:

  • różyczki z jednego, małego kalafiora (ok. 500 g)
  • 3 – 4 jaja, ugotowane na twardo i pokrojone w cząstki
  • 3 – 4 pomidory, pokrojone w cząstki
  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • nać pietruszki, koperek, posiekane
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalafior gotuję w gorącej, osolonej i osłodzonej (po 1 łyżeczce) wodzie aż kwiaty staną się miękkie.
  2. Warzywa mieszam w misce razem z jajkiem.
  3. Dorzucam majonez i przyprawy / zieleninę. Dokładnie acz delikatnie mieszam, by składniki się połączyły.

Podawanie:

Raczej na ciepło – na zimno nie jest taka „przyjemna”.

Porada:

Dla „estetyki” jaja można ułożyć już na salaterce, jako dekorację.